imagini din Slatina
Titlul proiectului:
„Dezvoltarea unei rețele de stații de transport public local inteligente și autonome (Intelli Bus Hub Net)”
Solicitant:
Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Slatina
Parteneri:
-
Programul:
Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027
Axa și Domeniul Major de Intervenție:

RSO2.8: Promovarea mobilității urbane multimodale durabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon Fondul European de Dezvoltare Regională:

Obiectiv de politică: O Europă mai verde

Prioritate: P4.Mobilitate urbana durabila

Obiectiv specific: RSO2.8 Promovarea mobilității urbane multimodale durabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon

Fond:Fondul European de Dezvoltare Regională

Operațiune: Sprijin pentru transport urban sustenabil si durabil

Titlu Apel: Mobilitate urbană durabilă – Etapizate

Cod apel: PRSVO/303/PRSVO_P4/OP2/RSO2.8/PRSVO_A22

Valoarea totală a proiectului:
Valoarea totală a contractului este de 3.772.814,65 lei
Valoarea finanțării nerambursabile:
3.679.295,80 lei, din care 3.191.225,96 lei valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și 488.069,84 lei valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național
Valoarea contribuției proprii:
93.518,85 lei
Obiectivul proiectului:

Obiectivul general al proiectului constă în reducerea emisiilor GES și promovarea mobilității urbane durabile prin intervenții care să conducă la implementarea unui sistem de transport public urban modern în Municipiul Slatina, în vederea creșterii accesibilității și atractivității acestui mod de deplasare, precum și a eficienței operării sistemului de transport public.

Proiectul răspunde Obiectivului tematic 4, Prioritatea de investiții 4e, Obiectivul specific 4.1 - POR 2014 – 2020 (Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă) prin cresterea atractivității sistemului de transport public și încurajarea locuitorilor să renunțe la autovehiculul individual pentru deplasări cotidiene. Totodată, proiectul se încadrează în obiectivul de politică "OP2. O Europă mai verde, reziliență, cu emisii reduse de dioxid de carbon, care se îndreaptă către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, prin promovarea tranziției către o energie curată și echitabilă, a investițiilor verzi și albastre, a economiei circulare, a atenuării schimbărilor climatice și a adaptării la acestea, a prevenirii și gestionării riscurilor, precum și a unei mobilități urbane durabile", prioritatea "P4. Mobilitate urbana durabilă." în cadrul PR 2021 - 2027. Astfel, va crește cota modală pentru transportul public în defavoarea transportului cu autoturismul personal.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. Oferirea unui sistem prietenos de planificare a călătoriilor, prin furnizarea de informații în timp real asupra graficului de circulație al vehiculelor în vederea îndeplinirii obiectivului specific aferent ghidului proiectelor etapizate "RSO2.8. Promovarea mobilității urbane multimodale sustenabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon ."
  2. Asigurarea unui nivel ridicat de servicii de informare, planificare a călătoriilor și furnizare de servicii în stațiile sistemului de transport public urban.
Activitățile proiectului:

Proiectul “Dezvoltarea unei rețele de stații de transport public local inteligente și autonome (Intelli Bus Hub Net)” are în vedere modernizarea a 41 de stații de transport public din Municipiul Slatina. Stațiile vor fi dotate cu mobilier urban, sistem de iluminat propriu, panou publicitar, panou de informare privind timpul de sosire a mijloacelor de transport public, camera video de supraveghere și modul comunicații date.

Cele 41 de stații vor beneficia și de un router wireless cu SIM pentru accesul la rețeaua de telefonie mobilă și posibilitatea asigurării unei comunicații de date 4G, cu scopul de a permite conectarea gratuită, wireless, a călătorilor la Internet. De asemenea, cele 21 de stații cu aflux mare de calători vor cuprinde și automate de vânzare titluri de călătorie( echipamente incluse în proiectul „Sistem integrat de plata a serviciilor comunitare (inclusiv transport public)” cod SMIS 127370 - POR 2014 – 2020).

Prin modernizarea celor 41 de stații, utilizatorii serviciului de transport public vor avea la dispoziție spații adecvate pentru așteptarea autobuzelor (mobilier urban pentru odihnă, protejat de intemperii). De asemenea, panourile de informare vor fi conectate la sistemul de management al transportului public astfel încât să poată afișa mereu ora de sosire a autobuzelor, actualizată în timp real. Rolul panourilor publicitare este acela de a oferi informații de interes comunitar. Camerele CCTV vor asigura siguranța echipamentelor și a persoanelor care se află în stație. Panourile de publicitate, cele de informare, camerele CCTV și automatele de vanzare a biletelor (din proiectul de e-ticketing) au legatură cu centrul de control prin rețele de comunicații mobile.

Centrul de control la care se vor conecta diferitele componente ale stației va fi amplasat în aceeași cameră cu centrele de control ale sistemului de management al transportului public dezvoltat în cadrul proiectului „Proiect integrat de modernizare a sistemului de transport public”.

Sistemul multi-modal de informare a călătorilor va culege informații de la toate mijloacele de transport public urban, va prelucra aceste informații și va afișa aceste informații în stațiile de autobuz în timp real prin intermediul diferitelor tipuri de soluții tehnologice (display, infokioșk, Internet, aplicații smartphone etc.). Aceste informații vor fi disponibile și cu ajutorul unor aplicații pentru telefoane mobile și alte dispozitive electronice.

Pentru ca așteptarea vehiculelor să reprezinte o acțiune plăcută și sigură pentru utilizatori stațiile de transport trebuie să:

  • fie accesibile pentru toate persoanele cu deficiențe de deplasare, vedere și auz, în conformitate cu legislația în vigoare
  • fie confortabile, calitate determinată de existența dotărilor pentru pasageri precum mobilierul de odihnă, spații acoperite care oferă protecție utilizatorilor față de factorii climatici, iluminatul public pentru a crește gradul de siguranță, coșuri de gunoi, etc.
  • ofere informații detaliate care ajută la orientarea călătorilor și stabilirea traseului călătoriei.

Proiectul prevede:

Activitate: 1. Activități realizate după depunerea cererii de finanțare pe POR 2014 - 2020 și continuă în PR SV OLTENIA 2021 - 2027 - toate activitățile sunt începute înainte de depunerea cererii de finanțare PR 2021 - 2027 și continuă până la finalizarea perioadei de implementare în ETAPA II - subactivități înainte de semnarea contractului de finanțare aferent ETAPA II

  1. Activitatea de monitorizare a contractelor de achiziție încheiate și management de proiect
  2. Activitatea de informare și publicitate în cadrul proiectului
  3. Auditul financiar al proiectului
  4. Prestarea serviciilor de verificare tehnică PT/DDE
  5. Prestarea serviciilor de asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuție a lucrărilor
  6. Realizarea investiției de bază
  7. Prestarea serviciilor de diriginte șantier
  8. Activitatea de promovare în cadrul proiectului

Activitate: 2. Activități realizate după depunerea cererii de finanțare pe POR 2014 - 2020 și continuă în PR SV OLTENIA 2021 - 2027 - toate activitățile sunt începute înainte de depunerea cererii de finanțare PR 2021 - 2027 și continuă până la finalizarea perioadei de implementare în ETAPA II - subactivități după semnarea contractului de finanțare aferent ETAPA II

  1. Activitatea de monitorizare a contractelor de achiziție încheiate și management de proiect
  2. Prestarea serviciilor de verificare tehnică PT/DDE
  3. Realizarea investiției de bază
  4. Activitatea de promovare în cadrul proiectului
  5. Prestarea serviciilor de diriginte șantier
  6. Prestarea serviciilor de asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuție a lucrărilor
  7. Activitatea de informare și publicitate în cadrul proiectului
  8. Auditul financiar al proiectului
  9. Recepția și punerea în funcțiune a echipamentelor și dotărilor
Perioada de implementare:

Contract de finanțare nr. 81 din 20.08.2024

Perioada de implementare a proiectului este de 5 luni de la data semnării contractului de finanţare, respectiv între data de 20.08.2024 şi 31.12.2024, la care se adaugă şi perioada de desfăşurare a activităţilor proiectului înainte de semnarea contractului de finanţare, respectiv între data de 01.01.2021 și data de 19.08.2024, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.

Durata proiectului:
5 luni
Stadiu actual:
În implementare
Rezultate:
  1. Stații de transport public modernizate:

  2. Valoare la începutul implementării proiectului (2019): 0 stații de transport public modernizate

    Valoare estimată la finalul implementării proiectului (2024): 41 stații de transport public modernizate

  3. Creșterea estimată a numărului de pasageri transportați în cadrul sistemelor de transport public de călători construite /modernizate/extinse (nr. pasageri)

  4. Valoare estimată pentru primul an de implementare a proiectului (anul de bază), 2019

    Valoare estimată pentru primul an de după finalizarea implementării proiectului, 2025

    Valoare estimată pentru ultimul an al perioadei de durabilitate a contractului de finanțare, 2029:

    Scenariul fără proiect: 7.916 / 7.351 / 7.025

    Scenariul cu proiect: 7.916 / 8.008 / 9.069

    Creștere anuală estimată (%): 0% / 8,9% / 29,1%

  5. Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră (tone echivalent CO2/an)

  6. Valoare estimată pentru primul an de implementare a proiectului (anul de baza), 2019/

    Valoare estimată pentru primul an de după finalizarea implementării proiectului, 2025 /

    Valoare estimată pentru ultimul an al perioadei de durabilitate a contractului de finanțare, 2029:

    Scenariul fără proiect: 20.241,03 / 21.204,96 / 21.846,31

    Scenariul cu proiect: 20.241,03 / 20.694,96 / 20.966,85

    Scădere anuală estimată (%): 0% / -2,4% / -4,0%

<< Inapoi
Skip to content